Kategoria: ZdrowieArtykuł autorstwa: 15 lutego 20150 komentarzy

Awokado – w kosmetyce i kuchni

Ten zielony owoc w ajurwedzie wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Możesz przygotować z niego zarówno pyszne potrawy, jak i odżywczą maseczkę. Awokado – to wiele możliwości potraw i mnóstwo korzyści dla skóry.

Warto pamiętać, że owoc awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów – zawiera między innymi witaminy A, B1, B2, C, E, K, kwas foliowy i pantotenowy, a także wapń, fosfor i potas. Ze względu na zawartość nienasyconych tłuszczów, łatwo przyswajalnych przez organizm, jest doskonałym substytutem masła.

W kosmetyce awokado może być wykorzystywany do naturalnych, odżywczych maseczek. Maseczki z tego owocu – dzięki zawartości witaminy E – łagodzą podrażnienia skóry oraz odżywiają cerę. Taki kompres tonizuje skórę i dostarcza jej enzymów, które pomagają przywrócić jej właściwe funkcjonowanie.

Maseczka z awokado jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy tylko rozgnieść awokado, a następnie dodać pektynę owocową, glinkę lub mąkę owsianą, żeby mieszanka miała gęstszą konsystencję i nie spływała z twarzy. Taki naturalny kosmetyk najlepiej sprawdzi się w przypadku cery suchej.

Oprócz swoich zdrowotnych i odżywczych właściwości awokado jest po prostu pysznym składnikiem potraw w wielu kuchniach świata. Słynny meksykański sos guacamole przyrządzany na bazie awokado podaje się w Meksyku do niemal każdej przystawki. Meksykanie upodobali sobie guacamole zwłaszcza jako dodatek do tortilli.

Awokado pojawia się też w wegetariańskim sushi wywodzącym się z Japonii. Z kolei w Brazylii popularny jest koktajl mleczny z awokado i lodem, zwany w tym kraju vitamina de abacate – pożywny, energetyczny i orzeźwiający napój o zielonkawym kolorze.

W kuchni ajurwedyjskiej awokado wykorzystuje się najczęściej jako składnik sosów, past i kremów. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kremowy sos z awokado.

Składniki:

1 dojrzałe awokado

5 łyżek soku z limonki lub cytryny

1 ząbek czosnku

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka świeżych, posiekanych liści kolendry

4 łyżki wody (jeśli wolisz, aby sos był rzadszy, dodaj nieco więcej wody)

Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj od razu po przyrządzeniu.

Możesz dodać świeże lub uprażone nasiona słonecznika, które wzbogacą potrawę o cenne mikroelementy, takie jak potas i cynk. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, z powodzeniem zastąpi ją natka pietruszki.

Sos jest znakomitym dodatkiem do sałatki złożonej z rukoli i koziego serka. Świetnie pasuje też do brokułów lub do brązowego ryżu. Możesz podać go do naleśników ze szpinakiem czy warzywnego burgera. Jeśli chcesz, aby sos miał konsystencję pasty, nie dodawaj do niego wody – w tej formie sprawdzi się jako smakowity krem do grzanek.

Smacznego!

 

Po więcej zapraszamy na www.a-ajurweda.pl oraz www.zielonysklep.com

Opracowanie przepisu na podstawie:

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Dodaj komentarz