Kategoria: BudownictwoArtykuł autorstwa: 3 grudnia 20140 komentarzy

Czy można zainstalować podłogę drewniana w kuchni?

podloga-drewniana-w-kuchniTradycyjnie, podłogi drewniane tzw. podłogi drewniane są polecane w pomieszczeniach które nie są narażone na działanie wody. Takimi pomieszczeniami są łazienki, toalety czy prysznice i układanie tam szczególnie drewna litego nie jest rekomendowane.

Przesuwając się jednak po skali wilgotności w dol, okazuje się ze kolejne pomieszczenie – kuchnia nie jest już narażona na tak duża wilgotność. Zachlapania są usuwane z reguły od razu i maja znikomy wpływ na stan podłogi.
Istnieją jednak wciąż pewne rzeczy, które powinno się rozważyć zanim zadecydujemy czy drewniana podłoga jest najlepszym rozwiązaniem do naszej kuchni. Te pozostałe aspekty to:

Ruch – kuchnia jest z reguły ta częścią naszego mieszkania która doświadcza największego ruchu. W ciągu kilku lat będzie można zaobserwować swego rodzaju “ścieżki” wzdłuż kuchni. Można będzie to zniwelować piaskując podłogę.

Zadrapania, wgniecenia – ciężko jest sobie wyobrazić kuchnie w której nigdy nic nie upada na podłogę – bez puszek, cięższych elementów jej wyposażenia czy innych twardych przedmiotów, które maja tendencje do upadania. To wszystko może spowodować wgniecenia. Male dywaniki lub wykładziny w najczęściej uczęszczanych miejscach na pewno by się przyczyniły do przedłużenia żywotności podłogi.

Działania słońca i przebarwienia – podczas gdy dywaniki chronią przed zadrapaniami i porysowaniem pozostała część odłogi, nie pokryta przez nie nadal może być wystawiona na działanie słońca.

Połączenia – podłogi łączone za pomocą systemu piorą i wpustu. Podłogi instalowane w ten sposób nie maja żadnego zabezpieczenia nad łączeniami. Jeśli w takie połączenie dostanie się woda i będzie się tam otrzymywała przez dłuższy czas może to spowodować znaczne zawilgocenie i nawet powstanie pleśni. Dlatego wszelkie zachlapania czy wylana wodę należy usuwać jak najszybciej. Woda taka w zasadzie może znajdować się na takich łączeniach tylko przez określony czas, kilka, kilkanaście minut.

Jeśli chodzi o wykończenie podłogi w kuchnie to większość dostępnych na rynku jest w pełni akceptowalna. Przezroczyste wykończenia na bazie wody są jednak najlepsze ponieważ zachowują naturalny kolor drewna a nowa warstwa może być bez problemu nałożona ponownie jeśli zajdzie taka potrzeba. Najbardziej wytrzymałe wykończenie na bazie wody jest nanoszone w fabryce. Opcja są podłogi z wykończeniem akrylowym – droższe od wykończeni wodnych ale mocniejsze i wytrzymalsze a co za tym idzie prostsze w utrzymaniu. Wykończenia na bazie oleju z czasem często zmieniają kolor w bursztynowy powodują ze przyszłe zmiany oraz okresowe odświeżanie wykończenia staja się niewygodne co jest niekorzystne w rejonach domu o dużym ruchu, jakim właśnie jest kuchnia.

Na pewno słyszeliście straszne historie na temat co się wydarzyło gdy ktoś zainstalował podłogę drewniana w kuchni lub dlaczego niektórzy zrezygnowali z tej opcji. Jednak tylko sami możecie podjąć decyzje o jej instalacji, ponieważ najlepiej znacie swoje przyzwyczajenia i nawyki. Stosując zalecane metody prewencji i regularna konserwacje Twoja podłoga może stać się wartością sama w sobie i jednym z najbardziej trafionych wyborów wnętrzarskich.

Dodaj komentarz