Kategoria: ZakupyArtykuł autorstwa: 17 grudnia 20150 komentarzy

Nóż krojony na miarę

noże victorinoxWłaściwy dobór ostrza to podstawa działań nie jednego miłośnika kuchni. Nie dotyczy to zawodowych mistrzów kuchni, ale i początkujących, dla których istotą w kuchni jest precyzja i zmysł smaku. Jak wybrać perfekcyjny nóż?

Aby nóż został odpowiednio wybrany wypadałoby szczególną uwagę zwrócić na jego funkcję. To właśnie w zależności od tego powinien zostać dokonany pierwszy dobór. Do wyboru bogaty asortyment towarów, m.in.. należą do nich noże do szatkowania, ostrza do patroszenia ryb, mięs i serów, kończąc na tasakach i wyprofilowanych nożach do krojenia chleba. Każdy ze wskazanych ostrzy, ze względu zastosowanie, ma zupełnie różną budowę, nie tylko w zależności od formy głowni, co ciężkości czy rodzaju uchwytu, stworzonego z tworzywa, który w ciągu lat uległ rewolucyjnym przemianom.

Pierwotnie w stworzenia chwytów wykorzystywano ebolitowe tworzywo sztuczne, które mimo wysokiej wytrzymałości, nie było odporne na ciepło. Brak antypoślizgowej powierzchni często sprawiał zarówno wyślizgiwanie się narzędzia i tworzenie się odcisków. Współczesne noże, takie, jak noże Victorinox zostały zbudowane na kanwie doskonałej jakości materiałów o wysokim stopniu twardości, również nieczułych na ciepło czy wilgoć rękojmi, które gwarantują solidny chwyt w czasie przygotowywania posiłków.

Ostatnia sprawa, która powinna zostać uwzględniona to ciężar noża oraz sprężystość ostrza, która wprost wynika z zastosowania.

Nóż to przedłużenie dłoni, dlatego odpowiednio trzymany powinien stanowić całość. Są osoby, które w trakcie pracy w kuchni wolą solidne noże. Victorinox w asortymencie posiada szereg ostrzy, z których z zadowoleniem użytkują nie tylko miłośnicy dobrego jedzenia, ale i profesjonalni technolodzy. Solidny nóż gwarantuje precyzję w trakcie pracy. Lekkie natomiast sprawdzą się w przypadku długiej pracy.

Dodaj komentarz