Kategoria: ZdrowieArtykuł autorstwa: 5 marca 20170 komentarzy

Przewaga producenta owoców i warzyw szklarniowych nad rolnikami

Dlaczego producent owoców i warzyw, w przeciwieństwie do rolnika, nie musi stosować pestycydów i fungicydów? Dlaczego owoce i warzywa hodowane w szklarni są smaczniejsze?

Polacy wciąż jeszcze wierzą w mit polegający na przekonaniu, że owoce i warzywa rosnące w ziemi są zdrowsze od szklarniowych. Tymczasem w praktyce okazuje się, że osłony gwarantują dużo lepszą jakości niż hodowla tych samych produktów w ziemi. Dlaczego?

Producent owoców i warzyw nie stosuje fungicydów

Przede wszystkim producent owoców i warzyw szklarniowych ma dużo większą kontrolę nad roślinami niż zwykły rolnik. Systemy komputerowe umożliwiają mu przede wszystkim kontrolę wilgotności powietrza. Dzięki temu może po prostu uniknąć chorób grzybiczych. Jak rolnicy radzą sobie z problemem tych chorób? Niestety są zmuszeni do używania tzw. fungicydów, czyli chemicznych środków ochrony roślin. W innym wypadku ich plon mógłby drastycznie zmaleć.

Producent owoców i warzyw nie stosuje pestycydów

Podobnie rzecz ma się w przypadku pojawienia się szkodników. W szklani odpowiedzialny producent owoców i warzyw w celu zwalczania pasożytów niszczących plony wykorzysta ich naturalnego wroga występującego w przyrodzie. Na przykład do walki z Przędziorkiem użyje Dobroczynka szklarniowego. Jednak optymalnymi warunkami do rozwoju samicy Dobroczynka jest temperatura w wysokości 25-30°C i wilgotność powietrza powyżej 70%. Ciężko takie warunki zapewnić na powietrzu, dlatego rolnik musi sobie radzić, stosując szkodliwe dla zdrowia pestycydy.

Dlaczego owoce i warzywa szklarniowe są smaczniejsze?

Producent owoców i warzyw szklarniowych jest również w stanie zapewnić odpowiednie warunki do rozwoju, dzięki dostarczeniu optymalnych ilości nawozu i wody. Nie musi się również przejmować zanieczyszczeniami drogowymi czy kwaśnym deszczem. Szklarnia zapewnia również wyższą temperaturę i lepsze skupienie światła, dzięki czemu owoce i warzywa gromadzą więcej zapasów energetycznych, które my odczuwamy jako słodycz.

Chcesz dowiedzieć się więcej o uprawach szklarniowych? Wejdź na stronę producenta owoców i warzyw Ryczywół i przekonaj się, jak uprawy prowadzi gospodarstwo, które odpowiedzialnie podchodzi do jakości sprzedawanych produktów. Jedz zdrowo, żyj zdrowo!

Dodaj komentarz