Kategoria: ZdrowieArtykuł autorstwa: 15 lutego 20150 komentarzy

Przyprawy które lecza wg ajurwedy

Na co dzień używamy ich w kuchni. Zioła, przyprawy – dodajemy do potraw, wzbogacamy nimi smak naszych posiłków. Ale czy wiemy, jakie mają działanie? Czy wiemy, że przyprawy popularnie  stosowane w kuchni są domowym lekarstwem na wiele dolegliwości?

Smak ostry oddziałuje pobudzająco, ułatwia trawienie, zwiększa apetyt, ma działanie napotne i wykrztuśne (usuwa flegmę), a także przeciwpasożytnicze. Pobudza krążenie oraz ogólnie pobudza funkcjonowanie ciała, jednocześnie redukując wszelkie obce narośla w ciele. Ostry smak ziół jest przede wszystkim efektem obecności rozmaitych olejków aromatycznych. Występuje powszechniej niż smak słodki, lecz i tak niezbyt często. Mimo to do tej kategorii należy wiele niezwykle użytecznych ziół, często odgrywających także rolę przypraw.

Typowe zioła o smaku ostrym to arcydzięgiel, asafetyda, bazylia, woskownica, liście laurowe, czarny pieprz, kamfora, kardamon, pieprz kajeński, cynamon, goździki, kolendra, kmin, efedra, eukaliptus, czosnek, imbir, chrzan, gorczyca, cebula, oregano, mięta pieprzowa, jesion kolczasty, rozmaryn, szałwia, mięta kłosowa, tymianek i waleriana.

Smak gorzki obniża gorączkę, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz oczyszcza z toksyn. Oczyszcza krew i wszystkie tkanki oraz powoduje zmniejszanie się guzów. Na ciało oddziałuje w sposób redukujący oraz uspokajający, choć w niewielkich ilościach działa pobudzająco, zwłaszcza na trawienie.

Smak gorzki jest bardzo powszechny wśród ziół i roślin. Jest rezultatem występowania wielu gorzkich substancji o odczynie zasadowym, takich jak berberyna. Gorzkie smaki mogą być proste, tak jak w przypadku goryczki (gencjany), albo aromatyczne (wtórnie ostre), tak jak w przypadku gorzknika. Najważniejsze gorzkie zioła to: aloes, berberys, chryzantema, mniszek, echinacea, goryczka, gorzknik, rabarbar, biała topola, krwawnik oraz szczaw kędzierzawy.

Smak słodki ma działanie odżywcze, tonizujące i odmładzające. Sprzyja produkcji nasienia, mleka oraz rozwojowi tkanek nerwowych, a także regeneracji tkanek zarówno na poziomie zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Ma działanie łagodzące i kojące, zmiękcza i nawilża skórę. Słodkie zioła to te, które zawierają cukry, skrobię lub śluz roślinny. Do tej kategorii należą łagodne, mączne oraz inne przyjemne smaki.

Najważniejsze słodkie zioła to migdały, korzeń żywokostu, daktyle, koper włoski, siemię lniane, lukrecja, paproć złotowos, prawoślaz, babka płesznik, rodzynki, nasiona sezamu, wiąz oraz kokoryczka. Słodki smak roślin można uwydatnić, przetwarzając je przy użyciu różnych rodzajów nierafinowanego cukru czy miodu lub gotując je w mleku.

Smak cierpki ma właściwości hemostatyczne (hamuje krwawienie), powstrzymuje pocenie się i biegunkę, sprzyja wchłanianiu płynów oraz utrudnia ich wydalanie. Ma działanie przeciwzapalne oraz przyspiesza gojenie ran (zamyka je i stymuluje zrastanie się błon). Powoduje kurczenie się mięśni i pomaga podnieść zapadnięte organy.

Smak cierpki jest również bardzo powszechny wśród roślin, lecz nie ma aż tak wielkiego znaczenia leczniczego, gdyż jego działanie jest przede wszystkim wykorzystywane do leczenia objawowego. Smak cierpki wynika przede wszystkim z obecności różnego rodzaju tanin. Najważniejsze zioła cierpkie to: nasiona lotosu, dziewanna, babka lancetowata, granat, liście maliny, mącznica lekarska, biała lilia wodna, kora białego dębu oraz oczar.

po więcej zapraszamy na www.zielonysklep.com

www.a-ajurweda.pl

Opracowanie na podstawie:

Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie David Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2012.

Dodaj komentarz