Choć lato zbliża się ku końcowi, są tacy, którzy nie chcą się z nim jeszcze rozstawać. To dlatego, że ta pora roku jest związana nie tylko ze słoneczną, ciepłą pogodą, ale także z mnóstwem sezonowych warzyw i owoców, które właśnie wtedy smakują najlepiej. Dlatego amatorzy soczystych malin, słodkich truskawek czy słodkich pomidorów już teraz przygotowują się do zatrzymania ulubionych smaków na dłużej.
Mrożenie
Jednym z najpopularniejszych sposobów na to, aby cieszyć się letnimi owocami na dłużej jest mrożenie. Wystarczy kupić ulubione owoce takie jak borówki, jagody czy truskawki, umyć je pod bieżącą wodą, osuszyć i wsadzić do zamrażalnika. W sklepach dostępne są różnego rodzaju torebki do zamrażania. Szeroki wybór tego rodzaju artykułów sprawia, że możemy wybrać rozmiar worków jakie pomieści nasza chłodziarko-zamrażarka. Oczywiście zanim umieścimy w niej mrożone owoce warto najpierw zrobić niezbędne porządki, aby w szufladach zamrażarki pomieściło się jak najwięcej pysznych owoców. Te możemy przechowywać z niskiej temperaturze nawet kilka miesięcy i wykorzystać je jako ozdobę do ciast lub dodatek do lodowych deserów. Kolejnym sposobem na zatrzymanie smaków lata są różnego rodzaju przetwory.
Przetwory
Domowe dżemy oraz konfitury są niezastąpionym dodatkiem do deserów czy kanapek. Ze względu na niską cenę sezonowych owoców warto przygotować je właśnie latem. W przypadku warzyw takich jak ogórki czy papryka, warto zdecydować się na kiszenie. Wystarczy ocet, cukier, woda i przyprawy. Jeżeli jednak jesteśmy amatorami sierpniowych pomidorów warto przygotować własne przeciery, które możemy potem wykorzystać jako bazę do zupy, ciepłych sosów czy domowej roboty ketchupu. Możemy także zdecydować się na suszenie pomidorów – wystarczy kupić sporą ilość tych warzyw oraz posiadać piekarnik. Warzywa, podobnie jak owoce, możemy mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy. Jednak oprócz pomidorów, smakiem lata są także grzyby. Te możemy marynować oraz suszyć i przechowywać w słoikach nawet kilka lat. Pamiętajmy jednak, żeby szczelnie dokręcać wieczka, aby grzyby nie straciły właściwego smaku oraz świeżości.
Smaki lata możemy łatwo i szybko zachować na jesienne i zimowe wieczory. Zarówno owoce, jak i warzywa możemy zamrażać. Wystarczy odpowiednio duży zamrażalnik i specjalne torebki do mrożenia. Możemy także zdecydować się na przygotowanie weków lub zasuszenie warzyw takich jak pomidory czy grzyby. W ten sposób każdego dnia możemy posmakować ulubionych letnich warzyw i owoców.
Artykuł powstał dzięki sklepowi Malwa.