Przygotowując makowca lub jakąkolwiek inną potrawę, gdzie mak odgrywa znaczącą rolę będziemy potrzebować zmielić mak. Co jeśli nie mamy maszynki do mięsa lub młynka, żeby zemleć ten mak?
Nie mielić maku
Możemy nie mielić maku, po namoczeniu jest już dość miękki, a zmielenie tylko to potęguje, jednak nawet bez tego jest w pełni jadalny i smaczny.
Moździerz kuchenny, makutra
Możemy rozgnieść mak za pomocą moździerza kuchennego, efekt powinien być bardzo dobry, ale jest z tym trochę pracy. Alternatywą jest wykorzystanie makutry – podobnego naczynia w kształcie misy, o porowatej powierzchni.
Blender
Poszatkowanie maku w blenderze nie należy do najłatwiejszych, bo mak to już bardzo małe drobinki, ale odrobinę pomoże. Blender ręczny będzie bardziej efektywny. Nie jest to jednak najlepszy sposób na zmielenie maku.
Utrzeć mak
Metoda trochę podobna do możdzierza. Często w ten sposób robi się kutię – mak ucieramy w zwykle dość dużej drewnianej misce. Zajmuje to nawet kilkadziesiąt minut, a ręce szybko się męczą, jednak efekt będzie dobry.
Kupić zmielony mak
W sklepach spożywczych można zaopatrzyć się już w zmielony mak. A nawet w gotowe masy makowe.
2 komentarze
Ucieranie zajmuje strasznie dużo czasu , ja polecam nasączyć wodą po prostu ewentualnie kupić już gotowy zmielony mak
Ucieranie maku nie jest takie straszne, ale mak należy wcześniej sparzyć w wodzie lub mleku i ucierać w kamionkowej misie (makutrze).